Składniki:
- 400 g mąki razowej
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka cukru
 - 14 g suchych drożdży
 - 150 ml ciepłego mleka
 - 150 ml ciepłej wody
 - ćwierć szklanki ziaren słonecznika
 - pół szklanki pestek dyni
 
Wykonanie:
Mąkę mieszamy w misce z solą, cukrem, dynią i słonecznikiem. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i 2 łyżki mąki i odstawiamy zaczyn na około pół godziny. Zaczyn dodajemy do mąki, dolewamy ciepłą wodę i ciasto dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (miskę przykrywamy ściereczką ). Z ciasta formujemy bułeczki (kształt według uznania) Bułki układamy na blasze podsypanej mąką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.