31.05.2011

Razowe muffiny z rabarbarem i kruszonką

Robione na szybko z mąki, która akurat byłą pod ręką, zamrożonej kruszonki, dla chłopaków na wyprawę rowerową.  Jak już je zrobiłam, to odkryłam, że ostatnie też ubrałam w te same papilotki.





Składniki:

* 220 g mąki pszennej razowej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* ½ łyżeczki sody oczyszczonej
* 150g cukru
* 250ml mleka
* 90ml oleju roślinnego
* 1 duże jajko
* 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
* 2 łyżeczki cynamonu
* 50 g rabarbaru
* garść kruszonki z tego przepisu na ciasto



Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki do miski, wymieszać. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski i wymieszać. Zmieszać wszystko razem (niezbyt dokładnie), dodać obrany i pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar, lekko wymieszać i przełożyć do foremek. NA wierzch pokruszyć kruszonkę. Piec przez około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...