Składniki:
- 450 g mąki pszennej (najlepiej wysokoglutenowej, ja dałam typ 550)
- 450 g mąki chlebowej (dałam pszenną razową)
- 680 g wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki słodu (nie miałam)
- 1 łyżka soli
- 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć do misy robota kuchennego. Mieszać na najniższej prędkości przez 3 minuty. Sprawdzić hydrację ciasta i ewentualnie dodać odrobinę wody lub mąki. Ponownie włączyć robot i miksować na drugiej prędkości przez kolejne 3 minuty. Ciasto włożyć do miski i nakryć. Po godzinie złożyć ciasto. Odstawić na kolejną godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części (powstaną 2 bochenki). Wstępnie uformować 2 bochenki i ułożyć na powierzchni posypanej mąką. Przykryć i odstawić na 10 - 20 minut. Uformować ponownie bochenki. Gotowe bochenki włożyć do foremek (ja użyłam 2, o długości 25 cm). Formy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, półtorej. Pieczemy w 220 stopniach przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.