Składniki (na 4 porcje):
- pierś z kurczaka (najlepiej użyć polędwiczek, po 2 na porcję)
- sok z 1 limonki
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka przyprawy cajun
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 pomarańcze
- młody szpinaku
- rukola
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała czerwona cebula
Wykonanie:
Polędwiczki skrapiamy sokiem z limonki. Na talerz wsypujemy mąkę, sól i przyprawę. Mieszamy i obtaczamy w niej polędwiczki. Rozgrzewamy patelnię grillową. Wlewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy polędwiczki z obu stron, na złoto. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Obieramy pomarańcze, pozbywając się białej błonki. Kroimy je nad miską, tak aby złapać sok. Cebulę kroimy w piórka. Szpinak i rukolę oblewamy sokiem z pomarańczy wymieszanym z oliwą, mieszamy z cząstkami owoców i cebulą. Wykładamy na talerze. Na wierzch kładziemy polędwiczki. Podajemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.