Składniki:
- 250 g mascarpone
- 200 g piernika
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Składniki na polewę (źródło):
- 60 g masła
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Mascarpone
wyjmujemy z lodówki i czekamy aż osiągnie temperaturę pokojową.
Następnie ubijamy z cukrem pudrem. Piernik mielimy w blenderze,
mieszamy z przyprawą do piernika i dodajemy do ubitego mascarpone.
Mieszamy łyżką. Masę chowamy do lodówki, aż trochę stężeje.
Przygotowujemy polewę: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej
wodzie do całkowitego rozpuszczenia i dodać do reszty masy. Wymieszać
dobrze i wystudzić. Kiedy polewa stygnie, wyjmujemy masę piernikową z
lodówki i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego.
Gotowe kulki obtaczamy w ostudzonej polewie. Chowamy do lodówki do
całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.