13.01.2012

Spaghetti z sosem pomidorowym i mozarellą

Dzisiaj pokażę Wam przepis na makaron, który zdecydowanie najczęściej gości u nas w domu.  To podstawowy sos pomidorowy, dzisiaj wzbogacony o mozzarellę.  Sos ekspresowy, więc często jest ratunkiem na piątkowe obiady.




Składniki:
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół kulki mozzarelli
  • sól, pieprz, cukier
  • bazylia
  • spaghetti
  • parmezan do posypania
  • oliwa



Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente.  Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie.  Marchewkę obieramy i ścieramy.  Dodajemy do cebuli i czosnku i chwilę razem podsmażamy.  Dodajemy pomidory z puszki, posiekaną bazylię i całość dusimy.  Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.  Mozzarellę w kawałkach dodajemy do sosu i chwilę razem podgrzewamy, żeby ser się lekko rozpuścił.  Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i mieszamy.  Podajemy natychmiast posypane parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...