21.01.2012

Scones z przepisu Lily

A przepis Lily znaleziony u "Domowej Bogini".  Przy okazji odkryłam jak należy robić scones, żeby wyszły idealne.  Okazało się, że są zupełnie jak muffiny - szybko się je robi i nie można ich długo wyrabiać.  Plus dodatkowo ostry przyrząd do wycinania, ale to już drobiazg.  Zapraszam na scones idealne.





Składniki (na około 12 sztuk):


  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4,5 łyżeczki winianu potasu
  • 50 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 25 g margaryny roślinnej lub masła (dałam masło)
  • 300 ml mleka
  • 1 duże jajko do smarowania (użyłam mleka)



Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do dużej miski przesiej mąkę, sól, winian i sodę. Wetrzyj tłuszcz (tak jak na kruszonkę), aby nabrał konsystencji mokrego piasku (to możemy robić długo i dokładnie). Wlej całe mleko, krótko mieszaj (naprawdę KRÓTKO). Przełóż masę na oprószony mąką blat i zagnieć tylko tyle, żeby uformować ciasto.

Rozwałkuj na grubość 3 cm. Wycinaj ostrą foremką wymoczoną w mące. Wycięte scones układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy blisko siebie, tak aby w trakcie pieczeni urosły i przylgnęły do siebie. Smarujemy rozkłóconym jajkiem (ja smarowałam mlekiem). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 - 12 minut, aż się zezłocą.

Podajemy najlepiej świeżo upieczone i jeszcze ciepłe. Jeśli nie zjemy wszystkich, możemy je zamrozić w woreczku, a potem rozmrażać przez chwilę w mikrofali. Będą jak wyjęte z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...