Składniki (na 12 niewielkich bułeczek):
- 450 g mąki pszennej chlebowej (ja dałam typ 550)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g miękkiego masła
- 15 g drożdży (dałam 5 g instant)
- 280 ml letniego mleka + plus więcej do posmarowania
Wykonanie:
Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dodać cukier i masło. Masło wyrabiamy tak jak na kruszonkę. Drożdże rozrobić w 60 ml mleka. Dodać pozostałe mleko i wymieszać całość. Wyłożyć na blat posypany mąką i wyrabiać przez około 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ja wyrabiałam robotem). Wyrobione ciasto włożyć do miski wysmarowanej lekko olejem. Przykryć i odstawić na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyłożyć na omączony blat. Odgazować i podzielić na 12 równych części. Każdą uformować w kulę i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub natłuszczonej. Ostrym nożem naciąć każdą bułeczkę na krzyż. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec 20- 25 minut, aż będą złote. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.