Składniki:
Na zaczyn:
Na zaczyn:
- 40 g mąki pszennej chlebowej
- 190 g mleka
- 1/2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
- 7 g drożdży instant
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią i odstawić na około pół godziny, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Składniki na ciasto właściwe:
- 340 g mąki chlebowej
- 55 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 60 g cukru (u mnie trzcinowy)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
- 110 g rodzynek
- 40 g kandyzowanych skórek pomarańczy i cytryny
- cały zaczyn
Wykonanie:
Przesiać mąkę do miski. Dodać miękkie masło i wymieszać, aż masło będzie równo rozprowadzone po całej mące. Dodać jajko, cukier, sól, ziele angielskie i całość wymieszać. Dodać zaczyn i wyrabiać ciasto na najniższej prędkości miksera przez 3 minuty. Następnie wyrabiać przez kolejne 3 minuty na wyższej prędkości. Na koniec dodać rodzynki i skórki kandyzowane. Wyrobić tak, aby owoce były rozprowadzone równomiernie. Nakryć miskę i odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto uderzyć, aby odgazować. Podzielić je na 12 równych części. Z każdej ulepić bułkę. Bułeczki ułożyć na blaszce w równych odstępach. Nakryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Przesiać mąkę do miski. Dodać miękkie masło i wymieszać, aż masło będzie równo rozprowadzone po całej mące. Dodać jajko, cukier, sól, ziele angielskie i całość wymieszać. Dodać zaczyn i wyrabiać ciasto na najniższej prędkości miksera przez 3 minuty. Następnie wyrabiać przez kolejne 3 minuty na wyższej prędkości. Na koniec dodać rodzynki i skórki kandyzowane. Wyrobić tak, aby owoce były rozprowadzone równomiernie. Nakryć miskę i odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto uderzyć, aby odgazować. Podzielić je na 12 równych części. Z każdej ulepić bułkę. Bułeczki ułożyć na blaszce w równych odstępach. Nakryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Składniki na białą masę:
- 30 g roztopionego masła
- 20 g mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 30 g cukru (zwykły biały)
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 55 g maąki
- 2 łyżeczki rozbełtanego jajka
Wykonanie:
Podczas gdy bułeczki rosną, przygotowujmy pastę na krzyże. W garnku rozpuszczamy masło i cukier. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko, wanilię, skórkę cytrynową i 2 łyżeczki jajka. Całość mieszamy do połączenia składników. Przesiewamy mąkę i ponownie mieszamy tak, aby nie było grudek. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego z 0,5 cm końcówką. Pastę wyciskamy na bułeczki tak, aby na każdej bułce powstał krzyż.
Tak udekorowane bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 14 - 16 minut. Pomimo tego, że bułeczki będą dość brązowe, będą bardzo miękkie.
Kiedy bułki będą się piekły, przygotowujemy syrop.
50 g cukru i 50 g wody mieszamy i gotujemy tak, aby powstał syrop. Gorące jeszcze bułki smarujemy syropem. Jemy ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.