Składniki:
- 170 g kaszy gryczanej
 - sól, pieprz
 - 150 g grzybów (u mnie pieczarki)
 - 2 łyżki masła
 - 2 łyżki oliwy
 - 4 szalotki
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 łyżki białego wytrawnego wina
 - 4 łyżki serka kremowego (lub mascarpone)
 
Wykonanie:
Kaszę
 gotujemy. Grzyby myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.  W garnku 
rozgrzewamy po 1 łyżce masła i oliwy.  Dodajemy posiekane szalotki i 
czosnek.   Podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut często 
mieszając.  Doprawiamy.  Dodajemy grzyby i 1 łyżkę wina.  Dusimy pod 
przykryciem przez kilka minut, aż grzyby będą miękkie.  Wyjmujemy grzyby
 na talerz. 
Do
 soków, które nam zostały dolewamy pozostałą oliwę i masło.  Wrzucamy 
ugotowaną kaszę i serek.  Dolewamy łyżkę wina.  Dusimy przez 2 - 3 
minuty mieszając.  Nakładamy kaszę na talerze. Na wierzch kładziemy 
podduszone grzyby.  Podajemy natychmiast.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.