Składniki:
- 170 g kaszy gryczanej
- sól, pieprz
- 150 g grzybów (u mnie pieczarki)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 4 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki serka kremowego (lub mascarpone)
Wykonanie:
Kaszę
gotujemy. Grzyby myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku
rozgrzewamy po 1 łyżce masła i oliwy. Dodajemy posiekane szalotki i
czosnek. Podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut często
mieszając. Doprawiamy. Dodajemy grzyby i 1 łyżkę wina. Dusimy pod
przykryciem przez kilka minut, aż grzyby będą miękkie. Wyjmujemy grzyby
na talerz.
Do
soków, które nam zostały dolewamy pozostałą oliwę i masło. Wrzucamy
ugotowaną kaszę i serek. Dolewamy łyżkę wina. Dusimy przez 2 - 3
minuty mieszając. Nakładamy kaszę na talerze. Na wierzch kładziemy
podduszone grzyby. Podajemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.