Składniki:
- 250 g truskawek (lub 300 g)
- 250 g rabarbaru (lub 300 g)
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej (w oryginale kukurydziana)
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru trzcinowego (można dać 150)
- 1 duże jajko
- 270 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
Wykonanie:
Truskawki
i pokrojony rabarbar włożyć do garnka. Dodać cukier i esencją oraz sok
z cytryny. Zagotować na niewielkim ogniu. Kiedy rabarbar lekko się
rozpadnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Wymieszać
i zagotować. Odstawić do przestudzenia.
Formę o
wymiarach min. 16x27 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier
wystawał na brzegach (po upieczeniu ułatwi to wyjęcie ciasta z blachy).
Mąkę,
proszek, sól i przyprawy wymieszać w misce. Masło utrzeć na puszystą
masę. Dodać cukier i nadal ucierać. Dodać jajko i ponownie utrzeć
masę. Wsypać przygotowaną mieszankę mąki i utrzeć na niewielkiej
prędkości tak, aby składniki tylko się połączyły. Na koniec dodać
płatki owsiane i połączyć całość. 3/4 ciasta rozłożyć w przygotowanej
blaszce. Wyrównać. Pozostałą część włożyć do zamrażalnika na około
kwadrans. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na ciasto w blaszce wyłożyć
nadzienie owocowe. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto. Ciasto wstawić
do piekarnika i piec przez około 50 - 60 minut, aż wierzch będzie
złocisty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.