Składniki:
- 1 paczka biszkoptów (lub 1 mały blat)
- 200 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 800 g owoców (truskawki, jagody, maliny, wiśnie)
- 3 galaretki
- pół szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie)
Wykonanie:
Tortownicę
(23-26 cm) wyłożyć folią (dno i boki). Ułożyć na spodzie biszkopty.
Jeżeli używamy owoców, należy je rozmrozić. Owoce miksujemy lub
rozgniatamy. Część owoców można zostawić w większych kawałkach. Ja
wiśni nie miksowałam, tylko przekroiłam na pół i dodałam pod sam koniec
do masy.
Galaretki
rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy. Masło ucieramy z
cukrem i żółtkami w szklanej lub metalowej misce. Zagotowujemy w
garnku wodę i wstawiamy miskę z masłem i jajkami nad garnek tak, aby
misa nie dostawała do wody. Do utartej masy dodajemy po łyżce
zmiksowanych owoców i ucieramy nad parą. Kiedy dodamy wszystkie owoce
zdejmujemy masę z garnka. Masę owocowo – maślaną mieszamy z ostudzoną
galaretką. Odstawiamy aż masa stężeje, ale tylko na tyle, aby można ją
było jeszcze przelać do tortownicy. Torcik wstawiamy do lodówki do
całkowitego stężenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.