Składniki:
- 250 g ryżu arborio
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 750 - 900 ml bulionu
- pęczek botwniki
- 1 szalotka
- parmezan
- masło
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Botwinkę myjemy. Łodygi kroimy na 2 cm kawałki. Część liści zostawiamy i kroimy.
W
garnku rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i podsmażamy posiekaną szalotkę z
odrobiną soli. Dodajemy ryż i podsmażamy, aż zacznie się szklić.
Dolewamy wino i gotujemy mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty przez
ryż. Dodajemy po chochli gorącego bulionu. Mieszamy dość często.
Pamiętamy od tym, aby następną dodawać dopiero wtedy, kiedy poprzednia
już się wchłonie. Mniej więcej po 10 minutach dodajemy posiekane łodygi
botwinki. Nadal dodajemy bulion partiami. Z ostatnią chochlą dodajemy
pokrojone liści botwinki. Dodajemy masło i starty parmezan. Mieszamy i
podajemy na ciepło posypane parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.