Składniki:
- biszkopt (użyłam tego)
- 500 g mascarpone
- 400 g śmietany 30%
- 4 łyżki cukru drobnego
- 100 g czekolady gorzkiej
- ok 300 g masy owocowej (takiej jak ta)
- płatki czekoladowe
- odrobina czerwonego barwinka
Wykonanie:
Biszkopt
kroimy na 3 blaty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w
kuchence mikrofalowej i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem. Mascarpone lekko ubijamy oddzielnie. Łączymy razem z
kremówką. Odkładamy około 1/3 masy i łączymy z czekoladą. Biszkopt
nasączamy (ja robiłam to herbatą owocową). Na pierwszy blat kładziemy
masę czekoladową. Kładziemy drugi blat. Na to masę owocową. Na
wierzch kładziemy ostatni blat. Odkładamy odrobinę masy, którą mieszamy
z barwnikiem. Całość dekorujemy pozostałą masą ze śmietany i
mascarpone. Boki tortu obsypujemy płatkami czekoladowymi. Czerwoną masę
przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.