Składniki:
- 250 g kruchego ciasta (u mnie z tego przepisu)
- 150 g rabarbaru
- 350 g truskawek (u mnie mrożone) *
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Truskawki
włożyć do garnka, dodać umyty i pokrojony na kawałki rabarbar. Dolać
odrobinę wody i pogotować, aż truskawki się rozmrożą. Dodać cukier,
zagotować, aż się rozpuści. Przełożyć owoce na sito i odcedzić nadmiar
płynów (płyn zachować, a co z niego zrobić pokażę już niedługo).
Odcedzone owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną i zagotować. Piekarnik
rozgrzać do 190 - 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na blasze na okrąg o grubości kilku milimetrów. Na
środek wyłożyć przygotowane nadzienie owocowe. Boki zawinąć nad
nadzienie. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 - 30 minut, aż
ciasto będzie złote.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.