Składniki (na 2 małe tarty):
- ok 100 g kruchego ciasta
- pół upieczonej czerwonej papryki
- 60 g fety
- 2 łyżki oliwek pokrojonych w plasterki
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki śmietany 30 %
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- sól, pieprz
- szczypiorek
- masło do form
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać do 200 stopni. Formy wysmarować masłem. Kruche ciasto
rozwałkować i wyłożyć nimi formy. Nakłuć spody. Na ciasto wyłożyć
folię i wysypać groch. Wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.
Jajka
wymieszać z mlekiem i śmietanką. Dodać zioła i doprawić do smaku.
Dodać pokruszoną fetę, paprykę pokrojoną w kawałki i oliwki. Całość
wymieszać. Z piekarnika wyjąć podpieczone spody. Zdjąć groch i folię.
Na spody wylać przygotowaną masę. Posypać szczypiorkiem. Wstawić
ponownie do piekarnika i piec około 20 - 30 minut, aż masa się zetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.