27.05.2014

Sałatka ze szparagami i kususem

Pomysł na lekki, orzeźwiający obiad.  Sałatka do przygotowania w kwadrans, nie licząc czasu chłodzenia. 



Składniki:
  • 1/2 szklanki kuskusu
  • 1/4 pęczka zielonych szparagów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka - kilkanaście listków mięty
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Kuskus zalewamy wrzącą, lekko osoloną wodą.  Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.  Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe  końcówki.  Następnie gotujemy na parze przez 2 - 3 minuty.  Odstawiamy do przestygnięcia, a potem kroimy na 2 - 3 cm kawałki.  Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki.   Przestudzony kuskus, pokrojone szparagi i pomidorki mieszamy w misce razem z miętą.  Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.  Doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...