Składniki:
- 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 papryczki chipotle (lub 1/2 upieczonej)
- 125 ml ketchupu
- 60 ml soku pomarańczowego
- skórka z 1 pomarańczy
- 250 ml bulionu drobiowego
- 4 kawałki piersi kurczaka
- sól, pieprz
- sałata
- czerwona cebula
- bułki
Wykonanie:
Rozgrzać
grill na średnią moc. W garnuszku podgrzać olej i zeszklić na nim
cebulę, aż będzie miękka. Zmiksować paprykę z ketchupem, sokiem, skórką
i bulionem blenderem. Gotowy sos przelać do zeszklonej cebuli i
podgrzewać, aż się zagotuje. Zmniejszyć ogień i podgrzewać.
Kurczaka posmarować oleje i oprószyć solą i pieprzem. Grillować przez 5 - 6 minut z jednej strony. Przewrócić na drugą.
Połowę
sosu przełożyć do drugiej miseczki. Polewać sosem grillującego się
kurczaka. Po 4 minutach przełożyć ponownie na drugą stronę, polać sosem
i grillować jeszcze przez 2 minuty.
Gotowego
kurczaka przekroić pod kątem. Położyć kawałek kurczaka na każdym
kawałku bułki. Polać sosem. Na to położyć sałatę, cebulę. Ozdobić
kawałkami pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.