11.09.2014

Gulasz dyniowy z jarmużem

Ni to gulasz, ni to curry.  Tak naprawdę wrzuciłam do garnka to, co akurat miałam w lodówce i szafkach.  Powstało ciepłe, rozgrzewające, typowo jesienne danie jednogarnkowe.  W sam raz na pogodę taką jak dzisiaj.



Składniki:
  • ok 500 g dyni
  • 4 - 6 liści jarmużu
  • 400 g pomidorów lub przecieru pomidorowego
  • 100 g cukinii
  • 150 g zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • sól, pieprz
  • woda lub bulion warzywny
  • odrobina oleju lub oliwy


Wykonanie:
Cebulę szklimy w garnku na odrobinie tłuszczu.  Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i pastę curry.  Podsmażamy przez około minutę uważając, aby nie przypalić czosnku.  Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, cukinię oraz odlewamy przecier pomidorowy (lub pokrojone pomidory, bez skórki).  Dolewamy bulion lub wodę tak, aby przykrywały warzywa.  Kiedy woda zawrze wrzucamy opłukaną soczewicę.  Przykrywamy garnek i dusimy na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.  Doprawiamy do smaku.  W międzyczasie myjemy jarmuż i oddzielamy miękkie części liści.  Rwiemy je na mniejsze kawałki.  Kiedy warzywa są już prawie gotowe, dodajemy porwany jarmuż.  Dusimy dalej, aż liście będą lekko miękkie.  Podajemy na ciepło.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...