Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
 - 1 szklanka cukru
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki kakao
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
 - 2 łyżki oleju
 - 1 łyżka wody
 
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
 - 2 galaretki jasne (np cytrynowe)
 - 1 łyżka masła
 
Masa budyniowa:
- 0,5 l mleka
 - 0,5 szklanki cukru p
 - 2 żółtka
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 250 g masła
 
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
 - 0,5 łyżki masła
 - 2 łyżki wody
 
Do posypania:
- płatki migdałowe / wiórki kokosowe / skórka pomarańczowa
 
Wykonanie:
Formę 
40x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Białka ubić na sztywno 
stopniowo dodając cukier.  Żółtka wymieszać z olejem i solą i dodawać do
 białek.  Nie przerywać ubijania.  Dodać przesiane mąki, kakao i proszek
 (jeżeli używamy).  Delikatnie wymieszać dodając łyżkę wody.  Przelać do
 przygotowanej formy i piec w 170-180 stopniach przez około 25 minut.  
Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół.
Przygotować
 masy.  Jabłka zetrzeć na tarce. Poddusić razem z masłem.  Do ciepłych 
dodać galaretki i bardzo dokładnie wymieszać.  Poddusić jeszcze przez 
chwilę, aż galaretki dobrze się rozpuszczą.  Odstawić, aż masa 
delikatnie stężeje.
Przygotować
 masę budyniową. Mąkę i żółtka rozmieszać w szklance mleka.  Resztę 
mleka zagotować z cukrem.  Do gotującego wlewać rozmieszaną mieszankę 
mleczno - jajeczną i energicznie mieszać.  Gotować na małym ogniu, aż 
budyń zgęstnieje.  Odstawić do ostudzenia.    Masło utrzeć.  Dodawać po 
łyżce budyniu i dokładnie ucierać lub miksować.  Przełożyć ciasto.  Na 
dno kłaść jeden blat biszkoptu.  Na to masę jabłkową, następnie 
budyniową.  Na wierzch drugi biszkopt.
Przygotować
 polewę czekoladową.  Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli 
wodnej i bardzo dokładnie wymieszać.  Polać ciasto.  Posypać płatkami 
migdałowymi, wiórkami lub skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.