14.09.2014

Zapiekanka z cukinią i pomidorami

Kolejne danie, które powstało w wyniku zawartości lodówki oraz dodatkowo mojego lenistwa.  Jesienne warzywa, resztka sera oraz makaron (bo było najszybciej).  Do tego świeże zioła, zerwa na balkonie i w pół godziny obiad gotowy.




Składniki:
  • 250 g makaronu np. świderki
  • pół cukinii
  • 2 - 3 pomidory
  • 1 papryka
  • garść liści bazylii (czerwona i zielona)
  • 2 gałązki tymianku
  • kilka listków oregano
  • 2 kulki morazelli
  • sól, pieprz


Wykonanie
Makaron gotujemy al dente.  Warzywa myjemy.  Pomidory kroimy w kostkę (możemy wcześniej sparzyć i obrać skórkę).  Cukinię kroimy w plastry, a te na ćwiartki.  Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki.  W naczyniu mieszamy ugotowany makaron, warzywa oraz zioła.  Dodajemy 1 kulkę mozarelli, pokrojona na małe kawałki.  Doprawiamy do smaku.  Na wierzch kładziemy drugą mozarellę pokrojoną w plastry.  Zapiekamy w 200 stopniach przez około kwadrans.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...