04.09.2014

Sałatka z dynią, jarmużem i nerkowcami

Typowo jesienna sałatka, w której znajdziecie to, co teraz jest najlepsze.  Dynię, jarmuż i orzechy.  Sałatka lekka i bardzo zdrowa.  A do tego chrupiąca.  Spokojnie można zapakować ją do pudełka i zabrać na drugie śniadanie, czy też obiad do pracy.  W wersji do pudełka polecam użyć podgotowanego jarmużu (czipsy w połączeniu z dynią stracą swą chrupkość), a orzechy dosypać w ostatniej chwili. 




Składniki:

  • 100 g dyni
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 2  liście jarmużu lub garść czipsów z jarmużu
  • garść nerkowców Felix

  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa
 
 
 na sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pół ząbka czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • 1 łyżka miodu, syropu z agawy
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę.  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Dynię wyłożyć na blachę, skropić oliwą i posolić i popieprzyć.  Piec przez około 15 - 20 minut, aż dynia będzie miękka, ale nie będzie się jeszcze rozpadać. 

Jarmuż umyć i oderwać miękkie części liści.  Obgotować przez 2 - 3- minuty we wrzątku.  Można też użyć czipsy z jarmużu.
Kuskus doprawić, dolać łyżeczkę oliwy, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut. 
Składniki sosu dokładnie wymieszać, aż sos stanie się gładki.  Można to zrobić w słoiczku, potrząsając nim.
Gotowy kuskus wymieszać z upieczoną dynią, jarmużem i orzeszkami.  Polać przygotowanym sosem i natychmiast podawać.
Jeżeli zabieramy sałatkę do pracy / szkoły wymieszać tylko kuskus, dynię i gotowany jarmuż.  Przed podaniem dodać orzeszki i całość polać sosem.




Wpis sponsorowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...