Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu. Przegapiłabym to święto, gdyby nie przesyłka od pewnej firmy makaronowej z mojego miasta. A tak powstał szybki, pyszny obiad, oczywiście z dynią. W końcu szał dyniowy trwa.
Składniki:
- 200 g makaronu (u mnie świderki pełnoziarniste)
- 1 nieduża dynia butternut
- 200 ml passaty pomidorowej
- 3 - 4 łyżki śmietany 30 %
- pieprz kolorowy
- sól morska
- ok. 30 g parmezanu
- kilka gałązek tymianku
- kawałek sera Halloumi
- oliwa
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Dynię dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Gdy dynia lekko przestygnie zdejmujemy skórkę. Passatę mieszamy ze śmietanką i posiekanym tymiankiem. Ugotowany makaron mieszamy z sosem pomidorowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kawałki dyni i starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 - 20 minut. W międzyczasie kroimy ser Halloumi na 2 cm plastry. Skrapiamy oliwą i grillujemy z każdej strony. Gotowy ser dodajemy do upieczonej zapiekanki. Podajemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.