Początkowo bardzo bałam się serników, a to za sprawą jednego totalnie zepsutego. Potem jednak odważyłam się i już wiem, że potrafię. Teraz wyszukuję różne przepisy i próbuję. W tym przypadku wzorowałam się na tym oto przepisie.
Składniki:
- 60 g rozpuszczonego masła
- 250 g owsianych ciasteczek czekoladowych
- 225 g twarogu chudego
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 425 g przecieru z dyni
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki przyprawy do placka dyniowego
- ¼ łyżeczki soli
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany kremówki
- 55 g posiekanej mlecznej czekolady (opcjonalnie)
- 30 g śmietany kremówki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić formę o średnicy 23 cm. W misce wymieszać stopione masło i pokruszone ciasteczka. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy. Piec przez 5 minut. Wystudzić na kratce.
Mikserem wymieszać twaróg z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku, na niskiej prędkości. Dodać przecier z dyni, wanilię, przyprawę i sól. Przelać masę na podpieczony spód.
Mikserem wymieszać twaróg z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku, na niskiej prędkości. Dodać przecier z dyni, wanilię, przyprawę i sól. Przelać masę na podpieczony spód.
Piec około 40 minut, aż masa zetnie się w środku. Ostudzić na kratce przez godzinę.
Do miski wlać kremówkę i gorzką czekoladę. Rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając (miska nie może dotykać wody). Pozwolić masie delikatnie przestygnąć, a następnie polać czekoladą upieczony sernik. Schładzać przez godzinę. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny (lub na całą noc). Można zrobić szlaczki z mlecznej czekolady.
Do miski wlać kremówkę i gorzką czekoladę. Rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając (miska nie może dotykać wody). Pozwolić masie delikatnie przestygnąć, a następnie polać czekoladą upieczony sernik. Schładzać przez godzinę. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny (lub na całą noc). Można zrobić szlaczki z mlecznej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.