Pamiętacie akcję Kulinarni Blogerzy dla Kubusia? To już 3 jesień, kiedy blogerzy pomagają choremu Kubie. Tym razem powróciliśmy do formuły sprzed 3 lat. Na aukcjach możecie kupić wypieki, przetwory, książki i inne cuda podarowane przez kulinarnych blogerów (i nie tylko) dla Kubusia. Wszystkie aukcje możecie zobaczyć tutaj. Ja natomiast przygotowałam dżem dyniowy (licytujemy go tutaj), z dyni z mojego (a raczej mojej teściowej) ogródka. Dynia była (bo już jest zamknięta w słoiczkach) ekologiczna.
Składniki:
- 3 kg miąższu z dyni
- 400 g cukru
- 2 laski wanilii
Wykonanie:
Pokrojoną
w kawałeczki dynię wkładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy odrobię
wody i gotujemy. Mieszamy od czasu do czasu, aby dynia się nie
przypaliła. Kiedy dynią rozpadnie się trochę, dodajemy ziarenka wyjęte z
lasek wanilii i same laski. Mieszamy, dodajemy cukier. Gotujemy
mieszając od czasu do czasu. Ja swój dżem gotowałam w trzech ratach (ze
względu na brak czasu). Kiedy osiągniemy właściwą konsystencję,
wyjmujemy laski wanilii, przekładamy gorący dżem do wyparzonych i
gorących słoików i zakręcamy czystymi zakrętkami (ja swoje zawsze
gotuję). Stawiamy na kilka minut do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.