Zauroczył mnie na zdjęciach w Smitten Kitchen. Tam występował w wersji bananowej, ale zamiana banana na dynię to żaden problem. Powiem Wam, że jest genialny, chociaż dodatek orzechów może go jeszcze polepszyć.
Składniki:
- 275 puree dyniowego
- 1 duże jajko
- 80 ml oliwy
- 80 ml syropu z agawy (lub syropu klonowego lub miodu)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g surowej kaszy jaglanej
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Formę keksówkę o długości 23 cm natłuścić masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia (ja preferuję papier). Włożyć puree dyniowe do miski, dodać jajko, oliwę, syrop z agawy i wanilię. Wymieszać widelcem. Dodać sodę, przyprawy i ponownie wymieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników. Na sam koniec dodać kaszę i ponownie wymieszać.
Wyłożyć masę do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku około 40 - 50 minut, aż do suchego patyczka. Wystudzić (lub tez nie ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.