Składniki:
- 2 płaty dorsza
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól morska, pieprz, suszona bazylia
- oliwa lub olej
- ziemniaki
- suszony tymianek
- olej
Wykonanie:
Rybę
rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonej) i osuszamy. Kroimy na porcje.
Sól, pieprz i bazylię ucieramy w moździerzu. Obtaczamy przyprawami
rybę. Odkładamy.
Ziemniaki
obieramy i kroimy na mniejsze części (małe ziemniaki wystarczy pokroić w
ósemki, większe na więcej części). Osuszone przekładamy do miski.
Dodajemy suszony tymianek i odrobinę oleju. Obtaczamy ziemniaki.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 10 minut (w dolnej części
piekarnika).
Rybę
przekładamy do brytfanki (użyłam takiej z rusztem na dnie) i delikatnie
skrapiamy olejem lub oliwą. Na wierz każdego kawałka kładziemy gałązkę
tymianku. Kiedy ziemniaki pieką się już przez 10 minut, wkładamy rybę w
brytfance na wyższy poziom w piekarniku. Pieczemy razem przez około 15
- 20 minut. Na kilka ostatnich minut można włączyć opcję termoobiegu,
aby ziemniaki ładnie się zarumieniły. Podajemy ciepłe z surówką lub
sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.