Składniki:
- 250 g mąki pszennej razowej
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 80 g oleju
- 200 ml mleka
- 60 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g malin (dałam mrożone)
Wykonanie:
Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i studzimy. Mąkę,
cukier, proszek i sodę mieszamy w jednej misce. Jajko, olej i mleko
mieszamy w drugiej misce. Do przestudzonej, ale płynnej czekolady
dodajemy odrobinę mieszanki mleczno-jajecznej i mieszamy. Dolewamy
czekoladę do pozostałego mleka i mieszamy. Mokre składniki przelewamy
do suchych i mieszamy tylko do połączenia, mogą zostać grudki. Dodajemy
maliny i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do foremek muffinkowych
wyłożonych papilotkami. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.