Składniki:
- 1 udo
- 2 - 3 marchewki
- 1 - 2 pietruszki
- kawałek pora
- kawałek selera
- 4 - 5 ziemniaków
- 5 - 10 ogórków kiszonych (plus ewentualnie woda z kiszenia)
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- koperek do posypania
- śmietana lub jogurt naturalny do zabielenia
Wykonanie:
Umyte
 udo wkładamy do garnka z wodą (ok. 2 - 3 l).  Zagotowujemy, zdejmujemy 
szumowiny.  Dodajemy obrane marchewki, pietruszki, pora i selera.   
Marchew możemy pokroić w kostkę.  Gotujemy przez około pół godziny.  W 
międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.  Dodajemy do wywaru i
 gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.  Ogórki obieramy (lub nie, jak kto
 woli) i ścieramy na grubych oczkach na tarce.    W zależności od tego 
jak kwaśną zupę lubimy regulujemy ilość ogórków.  Dorzucamy do zupy 
dopiero wtedy, kiedy ziemniaki będą ugotowane.  Możemy dolać też trochę 
wody z kiszenia.  Zupa będzie wtedy jeszcze bardziej kwaśna.  Gotujemy 
przez kilka minut.  Zabielamy śmietaną.  Zupę podajemy posypaną 
koperkiem.  Można podać też chleb.
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.