Składniki:
- 1 udo
- 2 - 3 marchewki
- 1 - 2 pietruszki
- kawałek pora
- kawałek selera
- 4 - 5 ziemniaków
- 5 - 10 ogórków kiszonych (plus ewentualnie woda z kiszenia)
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- koperek do posypania
- śmietana lub jogurt naturalny do zabielenia
Wykonanie:
Umyte
udo wkładamy do garnka z wodą (ok. 2 - 3 l). Zagotowujemy, zdejmujemy
szumowiny. Dodajemy obrane marchewki, pietruszki, pora i selera.
Marchew możemy pokroić w kostkę. Gotujemy przez około pół godziny. W
międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i
gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki obieramy (lub nie, jak kto
woli) i ścieramy na grubych oczkach na tarce. W zależności od tego
jak kwaśną zupę lubimy regulujemy ilość ogórków. Dorzucamy do zupy
dopiero wtedy, kiedy ziemniaki będą ugotowane. Możemy dolać też trochę
wody z kiszenia. Zupa będzie wtedy jeszcze bardziej kwaśna. Gotujemy
przez kilka minut. Zabielamy śmietaną. Zupę podajemy posypaną
koperkiem. Można podać też chleb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.