12.04.2013

Łatwe gofry pełnoziarniste

Bardzo łatwe.  Ciasto przygotowuje się jak to na muffinki.  A jakie smaczne.  Szczerze mówiąc, nie sądziłam, że będą nam tak smakować.  Przepis znalazłam tutaj, zmieniłam tylko mąki, bo przyznam, że nie wiem jaka jest różnica między white whole wheat flour a whole wheat flour.




Składniki (na 10 sztuk)
  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 180 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli

  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •  3 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła, roztopionego


Wykonanie:
W dużej misce wymieszać suche składniki.  W drugiej wymieszać wszystkie mokre.  Dodać składniki mokre do suchych i wymieszać.  Mogą pozostać delikatne grudki.  Piec partiami w gofrownicy.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...