Od 3 lat w połowie lipca piekę sporo drożdżówek.  Wszystkie specjalnie dla mojego syna i taty na rowerową pielgrzymkę.  W tym roku drożdżówki pod znakiem moreli.  Przepis na ciasto wzięłam od Dorotuś.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
 - 14 g drożdży suchych
 - 2 - 3 łyżki roztopionego masła
 - 1 szklanka letniego mleka
 - 1 jajko
 - 2 żółtka
 - 3 łyżki cukru
 - pół łyżeczki soli
 
- morele
 - cukier trzcinowy
 
 
Kruszonka:
- 60 g mąki pszennej
 - 2 czubate łyżki cukru
 - 30 g masła (miękkiego lub roztopionego)
 
- mleko do posmarowania
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy robota.  Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.  Przykryć o odstawić, aż podwoi objętość.   W międzyczasie umyć morele i podzielić na połówki. Ciasto odgazować i krótko wyrobić.  Podzielić na części (około 15 bułeczek po 60 g). Na każdą część ciasta wykładać po połówce moreli.  Posypać odrobiną cukru trzcinowego i uformować bułeczki.
Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę.  Mąkę i masło wyrobić palcami.  Dodać cukier i wymieszać.  Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w 190 stopniach przez 20 - 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.