Od 3 lat w połowie lipca piekę sporo drożdżówek. Wszystkie specjalnie dla mojego syna i taty na rowerową pielgrzymkę. W tym roku drożdżówki pod znakiem moreli. Przepis na ciasto wzięłam od Dorotuś.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 14 g drożdży suchych
- 2 - 3 łyżki roztopionego masła
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- morele
- cukier trzcinowy
Kruszonka:
- 60 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki cukru
- 30 g masła (miękkiego lub roztopionego)
- mleko do posmarowania
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy robota. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryć o odstawić, aż podwoi objętość. W międzyczasie umyć morele i podzielić na połówki. Ciasto odgazować i krótko wyrobić. Podzielić na części (około 15 bułeczek po 60 g). Na każdą część ciasta wykładać po połówce moreli. Posypać odrobiną cukru trzcinowego i uformować bułeczki.
Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę. Mąkę i masło wyrobić palcami. Dodać cukier i wymieszać. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w 190 stopniach przez 20 - 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.