Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 110 g masła, roztopionego
- 1/3 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 10 g drożdży suchych
- 1/4 łyżeczki soli
- 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
Wykonanie:
Letnie mleko wymieszać z masłem, jajkami i cukrem. Mąkę, drożdże i sól wymieszać w misce. Stopniowo dodawać mokre składniki. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne. Można dodać do 3 łyżek mąki. Ciasto jest dość wilgotne, więc najlepiej wyrabiać je mikserem. Uformować kulę i przełożyć do miski wysypanej mąką. Odstawić aż podwoi swoją objętość. Ciasto odgazować.
Formę (wymiary ok. 30x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, z czego jedna ma mieć ok. 150 g. Rozwałkować ją na wymiary blachy i przełożyć do przygotowanej formy. Będzie to spód drożdżówek. Pozostałe ciasto rozwałkować na wymiary ok 30x40 cm. Smarujemy je równomiernie dżemem, pozostawiając ok 2 cm od brzegu. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, a następnie kroimy na 15 części. Ślimaczki układamy na przygotowanym spodzie. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (na około pół godziny).
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy bułeczki przez 25 - 30 minut. Możemy je polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.