Składniki (na blachę o wym. 23 x 23 cm.):
- 140 g masła
- 2 jajka
- 35 g cukru trzcinowego
- 150 g cukru
- 2 łyżki zaparzonej kawy
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 75 g kakao niesłodzonego
- szczypta soli
- 80 g mąki pszennej
- 250 g serka śmietankowego
- 1 jajko
- 50 g cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ok. 200 g jeżyn
Wykonanie:
Formę
wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Dodajemy jajka, cukry, kawy, wanilię
i dokładnie mieszamy rózgą. Przesiewamy kakao i sól ponownie dobrze
mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy widelcem tylko do
połączenia składników. Masę przelewamy do formy. Na masę kładziemy
opłukane jeżyny.
Ser,
jajko, cukier i ekstrakt miksujemy na gładką masę. Wylewamy na owoce.
Nożem robimy zygzaki. Ciasto pieczemy około 25 - 30 minut, do suchego
patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.