23.08.2013

Marmurkowe brownie z jeżynami

Kolejny przepis z Pikniku Smakoszy.   Brownie, bez czekolady, bo akurat nie miałam w domu, a na pomysł takiego brownie wpadłam w ostatniej chwili.   W poszukiwaniu spodu bez czekolady znalazłam ten przepis.  Resztę dodałam już sama.Przepis na to ciasto pojawił się też dzisiaj w Kurierze Lubelskim wraz z relacją z sobotniego spotkania. 




Składniki (na blachę o wym. 23 x 23 cm.):
  • 140 g masła
  • 2 jajka
  • 35 g cukru trzcinowego
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki zaparzonej kawy
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 75 g kakao niesłodzonego
  • szczypta soli
  • 80 g mąki pszennej
  • 250 g serka śmietankowego
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ok. 200 g jeżyn


Wykonanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Masło roztapiamy i lekko studzimy.  Dodajemy jajka, cukry, kawy, wanilię i dokładnie mieszamy rózgą.  Przesiewamy kakao i sól ponownie dobrze mieszamy.   Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy widelcem tylko do połączenia składników.  Masę przelewamy do formy.  Na masę kładziemy opłukane jeżyny.
Ser, jajko, cukier i ekstrakt miksujemy na gładką masę.  Wylewamy na owoce.  Nożem robimy zygzaki.  Ciasto pieczemy około 25 - 30 minut, do suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...