Składniki (na 16 sztuk):
Zaczyn:
- 7 g drożdży instant
 
- 70g ciepłego mleka
 - 1 łyżeczka mąki
 - 1 łyżeczka cukru
 
Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż zaczyn zacznie pracować.
Ciasto właściwe:
- 600g mąki pszennej
 - 80g cukru pudru
 - 3 łyżki cukru z wanilią
 - duża szczypta soli
 - 250g serka mascarpone
 - 50g masła
 - 1 jajko, roztrzepane
 - kilka łyżek ciepłego mleka
 - cały zaczyn
 
Nadzienie:
- 300 g jeżyn
 - 100 g malin
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 3 łyżki domowego cukru waniliowego
 
Wykonanie:
Mąkę,
 sól i cukry przesiewamy do miski.  Dodajemy masło i serek i wyrabiamy 
palcami, aż powstanie kruszonka.   Dodajemy zaczyn i jajko.  Zaczynamy 
wyrabiać ciasto stopniowo dodając mleko.  Kiedy ciasto jest już 
elastyczne, formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, w misce w 
ciepłe miejsce.  Ciasto ma podwoić objętość.  Wyrośnięte ciasto mocno 
uderzamy pięścią.  Dzielimy na 16 części (po ok. 70 g).  Z każdej 
formujemy kulkę.  Odstawiamy pod przykryciem na kwadrans.   Owoce 
mieszamy z mąką i cukrem i odstawiamy.
Każdą
 kulkę rozpłaszczamy, nakładamy przygotowane nadzienie.  Formujemy 
bułeczki i odkładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia.  
Przykrywamy i zostawiamy na 20 – 30 min.  Piekarnik nagrzewamy do 180C. 
 Drożdżówki smakujemy mlekiem lub jajkiem i pieczemy ok. 15 – 20 min.  
Upieczone możemy polukrować.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.