Składniki:
- 2 szklanki mąki 
 - 1 łyżeczka masła
 - 1 jajko
 - około 1 szklanki ciepłej wody
 
- śliwki
 - cukier
 
- śmietanka
 - cukier
 
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto.  Ilość wody dostosowujemy w zależności od użytej mąki, czy pogody jaka właśnie panuje.  Ciasto formujemy w kulę i wkładamy np do naczynia żaroodpornego, aby odpoczęło.  W międzyczasie myjemy śliwki.  Każdą kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. 
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki (wielkością dostosowujemy je do wielkości śliwek).  Na każdy kawałek ciasta kładziemy po połówce śliwki i dodajemy odrobię cukru.  Sklejamy pierogi.
Gotujemy je w osolonej wodzie, od momentu kiedy wypłyną przez około 3  minuty.   Podajemy ze śmietanką wymieszaną z cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.