Składniki:
- 310 ml mleka
- 160 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- masło do wysmarowania formy
- morele (przepołowione, bez pestek)
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Formę do zapiekania wysmarowania masłem. Mleko, 80 g cukru, jajka, wanilię, sól i pieprz zmiksować dokładnie blenderem. Wylać część masy do przygotowanego naczynia, mniej więcej na wysokość pół centymetra. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 2 minuty. Wyjąć. Na podpieczoną masę wyłożyć owoce i pospać je pozostałym cukrem. Wlać resztę masy. Całość wstawić do piekarnika i zapiekać około godziny. Sprawdzić patyczkiem, czy środek się upiekł. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem. Na zimno też jest smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.