Składniki (na blachę 23 cm i 2 tartaletki):
Ciasto kruche:
- 150 g masła
 - 240 g mąki
 - 80 g cukru pudru
 - 2 żółtka (40 g)
 - Kilka kropli soku z cytryny
 
Wykonanie:
Składniki
 siekamy nożem, zagniatamy ciasto i wkładamy w folii na lodówki na 30 
minut.  Rozwałkowujemy i wykładamy foremki.  Spód nakłuwamy.  Wykładamy 
dokładnie folią aluminiową (szczególnie dokładnie dociskamy przy rancie)
 i pieczemy z obciążeniem (np.groch, fasola) przez 10 minut w 180 C.  
Zdejmujemy folię i obciążenie i dopiekamy 15 minut.
Krem cytrynowy:
- sok z 3 cytryn i ½ grejpfruta
 - 180 g masła
 - 300 g cukru pudru
 - 5 jajek
 - 7 g żelatyny
 
Wykonanie:
Sok
 i cukier zagotowujemy.  Dodajemy masło i rozpuszczamy mieszając. 
Dodajemy roztrzepane jajka i cały czas mieszając gotujemy, aż masa 
będzie gęsta.  Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy.  Schładzamy.  
Ostudzony krem przed nałożeniem na ciasto miksujemy.
Beza włoska:
- 150 g cukru kryształ
 - 75 g białek
 - Woda
 
Wykonanie:
Białka
 lekko podbić z odrobiną cukru. Resztę cukru zagotować z wodą (ma 
zakrywać cukier) i gotować do próby nitki (120C).  Syrop wlewać 
stopniowo do podbitych białek cały czas ubijając.  Ubić na sztywno.  
Bezę wyłożyć na krem cytrynowy i opalić palnikiem lub w piekarniku w 
opcji grill.
Trzymać w lodówce.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.