Składniki:
- 450 g jabłek (waga po obraniu)
 - 100 g mrożonej żurawiny
 - 4 łyżki cukru
 - 2 łyżki żelatyny
 
Na ciasto:
- 3 jajka
 - 2 łyżki drobnego cukru
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Wykonanie:
Przygotować
 masę.  Obrane jabłka pokroić na kawałki.  Włożyć do garnka z żurawinami
 i odrobiną wody.  Zagotować.  Po chwili dodać cukier.  Gotować przez 
kilkanaście minut, aż jabłka i żurawiny się rozpadną.  Mieszać dość 
często.  Masę zmiksować blenderem.  Żelatynę zalać gorącą wodą.  Dodać 
do zmiksowanej masy i bardzo dokładnie wymieszać.  Odstawić do stężenia.
Formę
 o wymiarach 28x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Białka ubić na 
sztywno.  Dodać cukier i nadal ubijać.  Dodać po jednym żółtku cały czas
 ubijając.  Na koniec dodać przesiane mąki i połączyć całość 
delikatnie.  Wylać masę na przygotowaną blachę.  Wstawić do piekarnika 
nagrzanego na 180 stopni na około 10 - 12 minut.  Przygotować czystą 
ściereczką.  Posypać ją drobnym cukrem.  Upieczony biszkopt przełożyć na
 ściereczkę (papierem do góry).  Zdjąć papier i zwinąć  wzdłuż krótszego
 boku razem ze ściereczką.  Odstawić na kratkę do przestudzenia.
Ostudzony
 biszkopt rozwinąć.  Zdjąć ściereczkę i wysmarować ciasto tężejącą 
masą.  Zwinąć w roladę.  Owinąć folią i wstawić do lodówki do 
całkowitego stężenia.  Gotową roladę można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.