Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- szczypta soli
- 200 g drobnego cukru
- 170 g mąki pszennej (typ 450 lub 500)
- 50 g mąki ziemniaczanej
Masa:
- 750 g mascarpone
- 400 ml śmietany 30 %
- 200 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek cukru
- 75 ml świeżo zaparzonej kawy
- 75 ml Likieru Baileys (lub Amaretto)
Wykonanie:
Tortownicę 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka ubić z solą na sztywno. Stopniowo dodawać do nich cukier nie przerywając ubijania. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać na ubite jajka i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika na około 40 - 45 minut. Upieczony tort wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przestudzony wyjąć z formy i wystudzić dokładnie na kratce (zdjąć papier do pieczenia). Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Przygotować masę. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Mascarpone wymieszać z przestudzoną czekoladą. Dodać do kremówki i razem przez chwilę ubić tak, aby masa była jednolita. Kawę połączyć z likierem. Pierwszy blat dobrze nasączyć naparem kawowo-likierowym. Posmarować częścią kremu. Położyć drugi blat, nasączyć go i rozsmarować krem. Na wierzch położyć trzeci blat. Nasączyć. Ozdobić pozostałą masą na górze i bokach. Odstawić do lodówki, aby smaki się połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.