29.04.2014

Pieczony omlet ze szparagami

Nareszcie na rynku pojawiły się pierwsze nasze szparagi.  Nawet cena nie zwala z nóg.  Zaczynamy więc szaleństwo szparagowe.  To znaczy zaczynam je sama, bo w domu tylko ja je lubię.  Nie szkodzi.  Poradzę sobie sama.  Na początek omlet, który zachwycił mnie w La Tartine Gourmande.



Składniki:
  • 2 jajka
  • szczypta mielonej kolendry
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 zielone szparagi
  • kilka kawałków Fety
  • Parmezan
  • masło do smarowania


Wykonanie:
Foremki do zapiekania wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Jajka lekko ubić z kolendrą.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Dodać natkę, kremówkę i wymieszać.  Przelać masę do foremek.  Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.  Podzielić na kawałki.  Ułożyć je w foremkach i posypać pokruszoną fetą.  Na wierzch zetrzeć Parmesan (można go też posypać po pieczeniu). Wstawić do piekarnika na około 20 minut.  Omlet powinien urosnąć, a potem opadnie.  Podawać na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...