11.04.2014

Polędwiczki w glazurze

Te polędwiczki możecie przygotować nawet na świąteczny stół.  Mają kilka zalet.  Po pierwsze przygotowanie ich zajmuje kwadrans, po drugie dzięki glazurze wyglądają niesamowicie, a po trzecie smakują.  Moja córka, która generalnie nie przepada za mięskiem powiedziała, że smakują jak kiełbaski z grilla (czyt. są pyszne).  Przepis pochodzi z książki 15 minut w kuchni Jamiego Olivera.



Składniki (na 4 porcje):
  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • oliwa
  • sól, pieprz

Glazura:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 4 czubate łyżki keczupu
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tabasco (nie dałam)
  • 3 łyżki świeżego soku jabłkowego
  • szczypta soli


Wykonanie:
Polędwiczki myjemy, osuszamy i oczyszczamy.  Nacinamy wzdłuż do około połowy głębokości.  Rozkładamy na boki i rozpłaszczamy pięścią.  Nacieramy solą i pieprzem.  Obsmażamy na złoty kolor po 4 minuty z każdej strony.
Ząbki czosnku przeciskamy i mieszamy z pozostałymi składnikami glazury.  Podsmażone mięso przekładamy do naczynia do zapiekania.  Polewamy glazurą i wstawiamy do piekarnika z opcją grill.  Mięso pieczemy kilka minut, aż będzie upieczone w środku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...