17.04.2014

Mini tarty jajeczne

Dzisiaj propozycja na przystawkę Wielkanocną.  Spokojnie może przygotować foremki z ciasta dzień wcześniej, a w niedzielę tylko je nadziać i zapiec.  Można też piec je w sobotę, a w niedzielę podać na zimno.  Jak kto woli.



Składniki (na 6-8 sztuk):
  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g zimnego masła
  • 1 małe jajko
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki soli

  • 2 jajka
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, bazylia


Wykonanie:
Mąkę przesiać z solą.  Dosypać bazylię i dodać masło pokrojone na kawałki.  Wyrobić palcami tak, aby ciasto przypominało okruszki.  Dodać rozbełtane jajko i szybko zarobić ciasto.  Zawinąć w folię i schować do lodówki na około 20 - 30 minut.  Przygotować formę na muffiny.  Natłuścić otwory i delikatnie posypać mąką.  Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła.  Wycięte kawałki ciasta wkładać do przygotowanych foremek muffinkowych dociskając do dna i boków.  Nakłuć widelcem.  Wyłożyć papierem do pieczenia lub folią i wsypać na nią groch do pieczenia.  Tak przygotowane foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 - 15 minut.  Wyjąć podpieczone spody.  Wyjąc papier / folię z grochem. 
Jajka rozbełtać.  Mozzarellę pokroić na plastry (tyle ile wyszło nam spodów).  Resztę sera pokroić na małe kawałki.  Wymieszać je z jajkami. Mieszankę jajeczną doprawić do smaku.  Nakładać łyżką do podpieczonych spodów.  Na wierzch kłaść po plasterku mozzarelli.  Formę ponownie wstawić do piekarnika.  Piec przez około 10 - 15 minut, aż masa się zetnie a ser na górze będzie przyrumieniony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...