Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej
- 8 ziaren jałowca
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki gorczycy
- łyżeczka pieprzy ziołowego
- łyżeczka soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1,2 łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta rozmarynu
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
Szynkę umyć i osuszyć Owinąć sznurkiem, aby nadać mięsu kształt. Jałowiec i gorczycę rozcieramy w moździerzu. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i pozostałe przyprawy. Wszystko mieszamy dokładnie z olejem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Przekładamy je do woreczka i wkładamy do lodówki na 1 - 2 dni. Po tym czasie mięso wyjmujemy z worka i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, a następnie dopiekamy bez przykrycia przez pół godziny. Polewamy mięso tłuszczem, który się wytopi. Po upieczeniu zdejmujemy z mięsa sznurek.
Troszkę roboty z własnymi wędlinami jest, szczególnie gdy chcecie zrobić dobrą wędzoną szynkę, czy też schab. No ale jak dla mnie to efekt wynagradza wszystko. Takich wędlin nie można znaleźć w sklepach, tylko domowe mają odpowiedni aromat i przy okazji nie są nafaszerowane dodatkową chemią.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię przygotowywać domowe wyroby wędliniarskie sprawia mi to wielką frajdę, a i jest znacznie smaczniejsze
OdpowiedzUsuń