10.10.2014

Babeczki czekoladowe z gruszkami

Od kilku dni chodziło za mną to połączenie smaków.  Już kilka razy je wypróbowałam i wiem, że jest idealne.  Z braku czasu powstały babeczki.  Niezwykle wilgotne, bardzo czekoladowe.  Właśnie takie jakie miały być.  Wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe z malinami z drugiej książki Doroty Świątkowskiej. 



Składniki:
  • 225 g mąki pszennej
  • 80 ml oleju
  • 300 ml śmietany 18%
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 60 g cukru białego
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 duża gruszka


Wykonanie:
Mąkę, cukry, kakao, proszek i sodę mieszamy w misce.  W drugiej mieszamy jajka, olej i śmietanę.  Przelać do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszać.  Dodać posiekaną czekoladę i obraną i pokrojoną gruszkę.  Ponownie wymieszać.  Przełożyć do  foremek wyłożonych papilotkami.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 - 25 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...