30.10.2014

Tartaletki z dynią i jarmużem

Te tartaleki zrobiłam do jesiennego numeru Świata Kominków.    Tartaletki typowo jesienne z dynią i jarmużem.  Idealne na obiad czy kolację. Skorzystałam z ciasta, które pozostało mi z innej tarty.  Zamiast kruchego można użyć też francuskiego.





Składniki:
  • 300 g ciasta kruchego (u mnie z tego przepisu)
  • 2 jajka
  • 4 - 5 łyżek śmietany 18 %
  • sól, pieprz
  • 100 - 150 g dyni
  • 1  liść jarmużu


Wykonanie:
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć 2 małe formy do tarty.  Nakłuć spód widelcem, położyć folię i wysypać grochem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.  Wyjąc podpieczone spody, zdjąć folię z grochem.  Jajko i śmietanę wymieszać w miseczce.  Doprawić solą i pieprzem.  Dynię pokroić w kostkę, jarmuż porwać na drobne kawałki.  Masę jajeczną wlać na podpieczony spód.  Dodać pokrojoną dynię i jarmuż.  Wstawić do piekarnika na około 20 - 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a ciasto będzie upieczone.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...