Składniki:
- 1 kg owoców pigwowca
- woda
- ok 500 g cukru
Wykonanie:
Owoce
umyć i pokroić na kawałki. Zalać wodą tak, aby przykrywała owoce.
Postawić na gaz i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut.
Należy uważać, aby owoce się nie rozpadły. Przecedzić owoce przez
sitko wyłożone gazą, ale nie odciskać owoców. Odmierzyć płyn i na 1
litr wywaru wsypać 500 g cukru. Wymieszać i gotować, aż syrop
zgęstnieje. W międzyczasie w piekarniku wypiec słoiczki w temperaturze
110 stopni. Nakrętki wygotować. Gorącą, ale jeszcze płynną galaretkę
przełożyć do wyparzonych, gorących słoików. Zakręcić suchymi nakrętkami
i odstawić do góry nogami na około 5 minut. Galaretka zgęstnieje jak
ostygnie.
Owoców nie wyrzucamy. Można przygotować z nich dżem lub ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.