11.10.2014

Czekoladowo - orzechowe ciasto z gruszkami

Zapach jaki roznosi się podczas przygotowywania tego ciasta jest oszałamiający.  Począwszy od prażenia orzechów, mielenia ich, po pieczenie włącznie.  Do tego jeszcze smak. Mocno czekoladowe, niesamowicie wilgotne. Wstyd się przyznać, ale wylizałam bardzo dokładnie miskę, chociaż wiem, że nie powinnam - w końcu były tam surowe jajka.  W oryginalnym przepisie na blogu Cooking for Emily,  ciasto było pieczone z formie 20 - 24 cm.  Ja piekłam w 18 cm oraz drugie w małej formie na tartaletki.  Mniejszą formę wyjęłam po około 30  minutach.






Składniki:
  • 200 g orzechów laskowych
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 110 g masła
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 100 g + 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 - 3 gruszki


Wykonanie:
Orzechy wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 3 - 5 minut.  Należy uważać, aby się nie przypaliły.  Orzechy przestudzić, przełożyć na ściereczkę i potrzeć, aby usunąć skórki.  Jeżeli nie będą chciały zejść ze wszystkich orzechów, nie należy się tym przejmować.  Obrane orzechy zmielić.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.  Przestudzić.  Żółtka zmiksować ze 100 g cukru.  Następnie dodać orzechy i wymieszać. Do czekolady z masłem dodać sól i połączyć z masą orzechowo - żółtkową.  Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą. 
Formę wyłożyć papierem.  Posmarować odrobiną masła i posypać dno cukrem.  Gruszki umyć, obrać i pokroić w ósemki.  Położyć na dnie formy, na cukrze.  Na wierzch wlać ciasto.   Wstawić do piekarnika na około 40  - 50 minut, do suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...