Składniki:
- 250 g kruchego ciasta
- 1 słoiczek kremu z pigwowca
Beza włoska:
- 75 g cukru kryształ
- 1 duże białko
- Woda
Wykonanie:
Ciasto
rozwałkować na wielkość nieco większą niż forma do tarty (użyłam
prostokątnej, ale będzie pasować też okrągła o średnicy 24 cm). Ciasto
nakłuć widelcem, położyć na nie folię i na folię wysypać groch lub inne
obciążenie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać
przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Zdjąć folię z obciążeniem i
ponownie wstawić formę do piekarnika. Piec przez około 15 minut tak aby
ciasto było lekko brązowe (upieczone). Wyjąć formę z piekarnika i
zostawić do przestudzenia.
Na ostudzony spód wyłożyć krem z pigwowca i dokładnie rozsmarować.
Przygotować bezę włoską. Białka
lekko podbić z odrobiną cukru. Resztę cukru zagotować z wodą (ma
zakrywać cukier) i gotować do próby nitki (120C). Syrop wlewać
stopniowo do podbitych białek cały czas ubijając. Ubić na sztywno.
Bezę wyłożyć na krem z pigowowca i opalić palnikiem lub w piekarniku w
opcji grill.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.