Składniki:
- Ok. 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- Kilka łyżek bułki tartej (4 – 6)
- Ew. sól, pieprz
- Śmietana do podania
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce (ja robię to w robocie). Wymieszać z jajkami i dodawać stopniowo bułkę tak, aby powstała dość gęsta masa. Jeżeli ziemniaki są dość wodniste, można łyżką wybrać płyny z masy. Doprawić masę do smaku.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po łyżce masę tak, aby powstały cieknie placki. Smażyć na niewielkim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć na ręcznik papierowy. Podawać na ciepło ze śmietaną lub opcjonalnie z cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.