13.10.2014

Placki ziemniaczane

Na blogu brakuje przynajmniej kilku podstawowych przepisów.   Między innymi nie ma przepisu na placki ziemniaczane. Ponieważ robimy je dość rzadko, postanowiłam wykorzystać okazję i wreszcie je sfotografować.   Przyznam, że nigdy nie odmierzam składników, ale na potrzeby bloga zapisałam sobie proporcję. U nas w domu placki je się na dwa sposoby. Ja jem w wersji słonej, a mąż i dzieci w wersji z cukrem.   Dlatego też nie dodaję zbyt dużo soli do masy.



Składniki:
  • Ok. 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • Kilka łyżek bułki tartej (4 – 6)
  • Ew. sól, pieprz
  • Śmietana do podania
  • Olej do smażenia


Wykonanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce (ja robię to w robocie). Wymieszać z jajkami i dodawać stopniowo bułkę tak, aby powstała dość gęsta masa. Jeżeli ziemniaki są dość wodniste, można łyżką wybrać płyny z masy. Doprawić masę do smaku.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po łyżce masę tak, aby powstały cieknie placki. Smażyć na niewielkim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć na ręcznik papierowy. Podawać na ciepło ze śmietaną lub opcjonalnie z cukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...