Składniki:
- dynia
Wykonanie:
Dynię
obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka i dolać odrobinę wody,
tylko tak, aby przykrywała dno garnka. Gotować dynię często mieszając.
Kiedy zacznie się rozpadać można zmiksować blenderem, aby puree było
całkowicie gładkie. W piekarniku nastawionym na 150 stopni wyparzyć
słoiki. Nakrętki wygotować. Gorące puree (po zmiksowaniu podgrzewamy
je ponownie) przełożyć do gorących słoików i zakręcić suchymi
nakrętkami. Słoiki odstawić do góry dnem. Do szerokiego garnka
włożyć na dno ściereczkę. Przestudzone słoiki wstawić do garnka i zalać
wodą (temperatura wody musi być zbliżona do temperatury słoików) do
wysokości 3/4 słoików. Zagotować na niedużym ogniu. Słoki pasteryzować
przez około 20 minut. Wyłączyć gaz i zostawić słoiki do
przestudzenia. Proces pasteryzowania powtarzać w odstępach
24-godzinnych przez 3 dni. Po tym czasie słoiki umieścić w ciemnym,
chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.